Кризи в следствие на висока пикочна киселина

Високите стойности на пикочна киселина  в кръвта могат да се дължат на различни причини: начин на хранене, проблеми в метаболизма или работата на бъбреците, прием на някои лекарства или силов спорт.

При определени условия и достатъчно голяма концентрация на пикочната киселина, започва  кристализация в по-охладените места на организма. Кристалите се отлагат в ставите и често предизвикват възпалителни процеси.

Повишената  пикочна киселина  уврежда и вътрешните органи, като най-често страдат бъбреците. Би могло да се стигне до хронична бъбречна недостатъчност.  Това е коварен, тих убиец, който без симптоми, без болки, без оплаквания взима своите жертви. Затова страдащите от подагра трябва да следят нивата  на креатинин в кръвта си.

Болезнените кризи са естествена защита на организма. Възпаленията в ставите  причиняват непоносима болка, най-често в палеца на краката. Колкото и  неприятни да са тези болки, трябва да сме им благодарни, защото те всъщност ни предпазват от по-големи поражения. Напомнят ни по един категоричен начин, че трябва да се вземат спешни мерки, а те са:

Налагане на строги диети. Пълна забрана на някои храни и напитки.  Приемане на съответните лекарства ако е необходимо. Намаляване на наднорменото тегло. Консумация на по-големи количества вода.

Това са все действия за намаляване стойностите на пикочна киселина в кръвта.

Когато кризата отмине и човек се почувства добре, много скоро забравя за строгите  диетите.  Често се налага тялото да  напомня отново и отново за това, което му причиняваме.

Ако страдалецът от подагра е твърдоглав, кризите стават все по-чести и продължителни. Тогава организмът го наказва с продължително вадене от строя и  прави живота му непълноценен. Опитва се да предотврати настъпването на трайни и необратими увреждания в ставите и бъбреците.

Разумното поведение е,  пикочната киселина  да се поддържа в рамките на референтните стойности.  Ако иска човек да живее дълго и пълноценно, трябва да се съобрази със съдбата си.  Да прояви интелигентност и да контролира своите показатели. Ако  трябва,  ще промени начина си на живот.

Дали ще си налага  строга диета и напълно ще спре алкохола; дали ще взима лекарства или ще приема  хранителни добавки;  ще намали силовия спорт или ще смени лекарствата си за високо кръвно; ще пие сода или оцет, вариантите са без чет.

Важното е пикочната киселина да е в норма, а това е много индивидуално решение. За някои  може да се окаже много просто –  само увеличена консумация на вода.