За Подаграта

За болестта

Подаграта е коварна болест. От нея страдат предимно мъже над средна възраст, но напоследък има тенденция за нарастване броя на оплакванията от жени и по-млади хора.

Повечето от тях не подозират, че имат този проблем. Научават за него едва, когато започнат оплакванията. Най-често, това са силни болки в палеца на крака, но могат да се появят и на всевъзможни други места, в лакътя,  китката, глезена и дори в плешката.

Когато научат горчивата истина, единствената им утеха е короната, защото това е царската болест.

Тогава започва голямото четене, а то води до още по-голямото объркване. Излиза, че всичко, освен дестилираната вода, е вредно за консумация.

Причините за появата на подагра могат да бъдат различни. Би могло  да се дължи на наследствена обремененост, на неправилно хранене, на проблеми в обмяната на веществата или в работата на бъбреците.

Лекар специалист трябва да назначи нужните изследвания и да определи причината, в конкретения случай.

Като цяло, подаграта е повишени стойности на пикочна киселина в кръвта.

Това е продукт при обмяната на белтъчините. Особено вредни за хора с този проблем са храните, богати на пурини. Най-голяма концентрация от тях има в ядрата на младите клетки.

Съдържат се в изобилие в субпродуктите, в червените меса, спанак, боб, леща, гъби, сини сливи, малини и т.н. Списъкът е дълъг.

Подаграта е много индивидуална болест. Всеки пациент има различна чувствителност. От там е дошъл и раздутия списък от забранените храни и впечатлението, че едва ли не, всяка храна е вредна. Списъците на различни източници те объркват и често си противоречат. Истината е, че всеки трябва да намери своята ефективна персонална диета, да избере режим на хранене, без излишни лишения.

Преди няколко години се появиха глюкомерите. Те бързо навлязоха в живота на много диабетици и  значително облекчиха грижите за здравето им.

За щастие, вече има и апарат за мониторинг на нивата пикочна киселина в кръвта.

 

EasyTouch GCU е апарат за самонаблюдение (self test), който превръща пациента в активен участник на своето лечение.

Лекуващият лекар назначава периодични изследвания, свързани с промени в хранителния режим и начин на живот. Пациентът следи и надлежно записва измерените стойности в приложения към уреда дневник. По този начин се оптимизира индивидуалната диета на всеки. Постига се желания ефект, показателите са в норма, а в същото време се наслаждава на някои доскоро „забранени“ храни и напитки.

 

Поддържането на пикочната киселина в допустимите граници предотвратява възможността от трайни увреждания на организма. Не е нужно да чакаме болезнена криза, която да ни предупреди, че сме в риск. Това не е надеждна аларма за опастността. Възможно е да имаме високи стойности с години без да получаваме криза. През това време тихо и неусетно здравето ни се уврежда.

В природата, човешкият организъм свежда цялата храна, която възприема до три основни дяла: въглехидрати, мазнини и белтъчини.

 

EasyTouch GCU е многофункционална система за мониторинг.

Изследва кръвна захар, холестерол и пикочна киселина.

На практика дава обща представа за това, как организмът ни се справя с целия спектър от храни и напитки, които приемаме.

 

Хората, които имат проблеми с обмяната на веществата, трябва да  контролират тревожните параметри и да поддържат техните стойности в норма,

за да живеят по-дълго, пълноцено и щастливо.